onsdag 2 december 2009
Julsoppa/Trattkantarellsoppa
I lördags so var det dags för våra årliga Julsoppa. Det har blivit en tradition,att vi samlas hemma hos oss varje år före jul. Vi umgås, dricker glögg och....., äter soppa och byter julklappar. Alla är välkomna, släkt och vännerna och det brukar bli en hel del folk, mellan 20-30 personer varje. I år var det några som var bortresta men vi lyckades samla ihop 24 pers i alla fall.
Det var livat, man hörde knappt sin egen röst, men roligt. Det är kul att so många tar sig tid att köra hit. Det är en bit att köra, speciellt för Stockholmarna som är vana, att allt finns so nära.
Jag lagar alltid två olika sopp sortter och nu var det dags för köttsoppa och trattkantarellsoppa.
Recept:
Trattkantarellsoppa
Ger 4 port.
1 liter Färska tratt kantareller el.
2 dl Torkade tratt kantareller
Smör
1 lök
Vetemjöl+vatten
1 1/4 liter Buljong
1 ask mjukost tex rosepeppar, gräslök mm
Eventuellt peppar(beroende på vilken ost du använder)
Hacka löken
Skär svampen i bitar (blötlägg torkade kantareller i lite ljummet
vatten i 30 min). Fräs löken( ev. vitlök)med lite smör, lägg i svampen ock fräs ca 5 minuter.
Häll i buljong och låt koka i 10-15 minuter.
(En dl. av bulj. kan ersättas med lite vitt vin)
Mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsatt mjukosten låt den smältta.
Blanda ihop lite vetemjöl med vatten och häll i.
Koka ihop soppan.
Garnera med lite persilja eller gräslök.
Svårare är det inte !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)