onsdag 10 mars 2010

Förvirrad ?

(Fr. i går dagens Aftonbladet.)

Betyder det här, att om man äter regelbundet och BRA mat, kan man i sin tur ta ett glas vin om dagen med gått samvete. Som en belöning kanske, eller? Jag ÄLSKAR Aftonbladet !

ETT

Kvinnor som dricker ett glas rött vin om dagen ökar inte lika mycket i vikt i jämförelse med de som håller sig till mineralvatten. Det är forskare vid Brigham and women's hospital i Boston som funnit att kroppen förbränner kalorier från alkohol annorlunda än från mat. Upptäckten kan förklara varför franska och italienska kvinnor inte tycks bli överviktiga trots att de ofta dricker vin till maten, skriver Daily mail.
Nykterister gick upp mest
I studien tillfrågades 19 200 amerikanska kvinnor, i 39 års ålder och äldre, om sina alkoholvanor. Deras viktökning bevakades under de kommande 13 åren. Fyra av tio uppgav att de var helnykterister och de hade ökat mest i omfång. De som drack måttligt, ett till två glas om dagen, höll figuren bäst.
Vinet förbränns
En av teorierna är att levern hos de som har regelbundna alkoholvanor utvecklar en egen metod för att bryta ner alkohol, där den extra energin omvandlas till värme i stället för fett. Så om du får i dig 120 kalorier från ett glas vin kommer de mesta att förbrännas, men om du får i dig samma mängd kalorier från en pizza så kommer mer att omvandlas till fett. Men det funkar inte med alla sorters alkohol eller mängder. Sprit och öl är inte lika snälla mot midjemåttet som vin, enligt studien.

TVÅ

Hoppar du över frukosten eller lunchen? Se upp - du sväller. Personer som äter oregelbundet har tre centimeter större midjemått än de regelbundna ätarna.
Tvärtemot vad bantarna vill - de överhoppade målen gör oss feta.
- Inte bara vad man äter spelar stor roll för hälsan utan även regelbundenheten, säger professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska Institutet där studien har argenomförts.
Över fyratusen 60-åriga män och kvinnor har deltagit.

Mer blodfettsrubbningar

Skillnaderna är påtagliga - det skiljer tre centimeter i midjemått och en centimeter i bukhöjd mellan de regelbundna och oregelbundna ätarna. Dessutom har de mer blodfettsrubbningar än de som äter regelbundet.
- Det finns anledning att ta en diskussion om varför människor inte ger sig tid för frukost eller lunch när vi kan se att hälsoeffekterna är så stora, säger Mai-Lis Hellénius.
Majoritet av dom som slarvar med maten är rökare
Resultaten kommer att få betydelse för behandlingen av det metabola syndromet, ett tillstånd där flera riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom har samlats hos en individ; bukfetma, högt blodtryck, blodfettsrubbning och glukosintolerans.