I dag är det dags att göra julmat, steka skinkkan, som i år är är liten den väger bara 5kg (köpte en skinka till för säkerhetens skull den väger 3 kg), grädda kålrotslådan och sen ska man inte glömma efterrätten, lingonparfe.
Men jag ska nog börja med att försöka hitta den sista julklappen.Varför är det varje jul en julklapp som blir svår? Alla annat har gått som dans, men den här sista....
jag kommer nog på något
Kålrorslåda
Ingredienser
1 kg kålrötter (ca 2 stora)
0,2 dl ströbröd
1,5 dl grädde
2 msk sirap
nypa muskottnöt
1 msk salt
1 ägg
Gör så här
För 10 personer (som del av julbordet)Skala och skär kålrötter i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka.
Låt ströbröd svälla i grädde.
Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna eller mixa dem.
Blanda ströbröd, mixad kålrot, sirap samt vitpeppar,muskott och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det.
Späd med spadet till lös konsistens.
Sätt ugnen på 175°C. Häll massan i en ugnssäker form. Strö över ströbröd och lite smör, mönstra ytan med en gaffel. Grädda lådan 1 1/2-2 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form.
Sen ska det rimmas också. Det är inte min starkaste sida. Det kan bli väldigt, väldigt fel, ni fattar. En finne eller finska rimmar på svenska. Tur att jag har Börje, han får ta hand om rimstugan. Jag brukar bara sitta brevid och antingen godkänna eller underkänna. Själv rimmar jag bara till en julklapp. Inte svårt att gissa till vems!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar